Krev v moči může ohlašovat infekci, močové kameny, ale také nádor močového měchýře. Nechte se vyšetřit urologem

image_pdfimage_print

19. listopadu byla v časopise Tina v rubrice “Lékař Vám radí” publikována poradna na téma nádorů močového měchyře. Na dotazy odpovídala MUDr. Magda Krechlerová z Urologické kliniky FN U sv. Anny v Brně.

Dotaz: Opakovaně jsem měl krev v moči, co to znamená? (Zbyněk, 51 let)

Odpověď: Příčin může být celá řada – infekce, močové kameny, zvětšení prostaty i nádorové postižení kterékoli části močových cest od ledvin až po močovou trubici. Je nutné celkové vyšetření urologem.

Dotaz: Rakovina močového měchýře ohrožuje prý více muže a kuřáky. Proč? (Iva, 43 let)

Odpověď: Ano, karcinomy močového měchýře postihují až 3krát častěji muže. U kuřáků bez ohledu na pohlaví je riziko 4krát vyšší než u nekuřáků a je přímo úměrné i počtu vykouřených cigaret. Příčinou je cigaretový kouř, který představuje nebezpečí také pro pasivní kuřáky.

Dotaz: Jaké jsou příčiny rakoviny močového měchýře a jaké bývají nejčastější příznaky? Je rakovina močového měchýře bolestivá? (Miroslava, 49 let)

Odpověď: Rakovina močového měchýře je šestým nejčastějším zhoubným onemocněním v ČR a její výskyt se stále zvyšuje. Nejčastěji se objevuje ve věkové kategorii nad 60 let a více u mužů. Příčina není jednoznačná, ale jsou jasně prokázány významné rizikové faktory, které se na jejím vzniku podílejí. Nejvýznamnějším rizikem je kouření cigaret a dále vliv prostředí, kde je člověk vystaven karcinogenním látkám (to se týká průmyslových provozů, jako je gumárenství, zpracování hliníku, železa nebo tiskařství, riziková je ale i práce s kadeřnickými barvami). Nejčastějším příznakem je bezbolestná a viditelná přítomnost krve v moči, dále příznaky dráždění močových cest, tedy nucení na močení a řezání při močení. Bolestivé bývají většinou až pokročilé nálezy, které mohou být spojeny se zablokováním močových cest a bolestmi v podbřišku i oblasti ledvin.

Publikováno: 2. 12. 2014

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři