Nepodceňujte krev v moči, varuje odborník Soukup

image_pdfimage_print

Prostata není jediným problémem, který může v urogenitální oblasti nastat. Žádný z nich zpočátku obvykle nebolí. “Nádor v močovém měchýři se nejčastěji projeví krví v moči, méně často může nádor měchýře působit překážku a vede k nutnosti při močení tlačit. Sám člověk asi není schopem poznat zda nádor v měchýři má či nemá a musí se nechat odborně vyšetřit,” uvedl v jedné ze svých odpovědí MUDr. Viktor Soukup.

Jaké vyšetření potřebujete?

Právě na přítomnost krve v moči jste se ptali nejvíc. Doktor Soukup připomněl, že v takovém případě je nutné rentgenové vyšetření močových cest, vylučovací urografie či CT a cystoskopie. Vyšetření se dnes provádí tzv. “ohebným” přístrojem. Není tedy o nic nepříjemnější než například zavedení cévky, takže ani muži se jej nemusí nijak obávat, a není u něj nutná ani hospitalizace.

Další častým tématem vašich dotazů byly právě potíže s prostatou. Častější močení a horší vyprazdňovaní – to jsou podle známého urologa MUDr. Soukupa problémy, které se dají řešit a vyléčit. Ženy zase trápí časté záněty, na které urolog doporučil často pít a neprochladnout.

Strach zabíjí

Samozřejmě, všichni se nejvíce obávají nádorových onemocnění urogenitálního ústrojí. Za posledních 30 let výskyt této choroby téměř ztrojnásobil a vyskytuje se asi čtyřikrát častěji u mužů než u žen.

Pozitivní je ovšem fakt, že žádným dramatickým způsobem nevzrostl počet pacientů, kteří na nádor močového měchýře zemřeli. Vysvětlit to můžeme zkvalitněním diagnostických metod a následné péče. Proto je důležité nic neodkládat a při potížích navštívit odborného lékaře. Pošle vás k němu praktický lékař.

Článek byl publikovaný 3. 12. 2014 na portálu Žena.cz.

 

Publikováno: 7. 12. 2014

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři