Prof. MUDr. Marek Babjuk CSc. hovořil ve Zdravotnické poradně Českého rozhlasu Dvojka o rakovině prostaty a její léčbě

image_pdfimage_print

Jak moderní medicína přistupuje k léčbě? Jaké druhy léčby existují? Na otázky odpovídal ve Zdravotnické poradně Českého rozhlasu Dvojka ve čtvrtek 7. května prof. MUDr. Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti a přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Rakovina prostaty je v České republice druhou nejčastější příčinou úmrtí u mužů. Počet nemocných navíc každým rokem stoupá. V současné populaci nad 50 let je u jednoho muže z jedenácti pravděpodobnost, že právě jemu bude diagnostikována rakovina prostaty. Moderní léčba je schopná velmi dobře bojovat s onemocněním, které je diagnostikováno včas. Z léčebného hlediska jsou ale velmi komplikovaná pokročilá stádia nemoci.

V současné době nabízí lékařská věda méně radikální způsoby léčby, než tomu bylo v minulosti, kdy se při léčbě nádorů prostaty přistupovalo ve velké míře ke kastraci neboli operativnímu vyjmutí varlat. Přesto však v průběhu současné léčby klesá citlivost pacienta na terapii a onemocnění postupně přechází až do fáze kastračně rezistentního nádoru prostaty.

Celý rozhovor je možné si poslechnout ZDE.

Publikováno: 11. 5. 2015

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři