Močit 3x za noc je problém. Musí se léčit, říká urolog

image_pdfimage_print

Únik moči trápí 10 až 12 % dospělé populace, a to je hodně! Tomu odpovídal i zájem o dnešní on-line rozhovor s urologem.

“Dobrý den, můj problém je v tom, že když vypiju skleničku vyčůrám snad litr, běhám a běhám. A pokud moč zadržím, nemůžu se pak vymočit – musím tlačit. V minulosti jsem trpěla na infekce močových cest dost často,” zněl jeden z typických dotazů. MUDr. Roman Zachoval z Thomayerovy nemocnice ve svých odpovědích tvrdí, že všechny podobné problémy jsou obvykle řešitelné a léčitelné!

Inkontinence trápí i muže

Inkontinence sice neohrožuje život, ale zato znamená vážný zdravotní, hygienický a především sociální problém. Důležité je však objednat se na komplexní urologické vyšetření, které odhalí příčinu potíží Vedle hyperaktivního močového měchýře je druhou základní příčinou potíží s únikem moči tzv. stresová inkontinence, při které je porušena funkce svěrače močové trubice.

Přitom to není jen ženská záležitost, tyto obtíže, které trápí i muže a děti. “U mužů sice není únik moči tak častý jako u žen, ale zdaleka není neobvyklý,” potvrdil docent Zachoval.

Již v mladém či středním věku se s inkontinencí potýká 3-5 % mužů, u starších se vyskytuje v 11-34 %, nejčastěji ve věku nad 65 let. Nejde tedy o žádnou výjimku a “hanbu”, ale o běžný problém, s nímž se nikdo rozhodně nemusí stydět přijít do ordinace.

Močení v noci: Kdy je to problém?

Hodně starostlivých babiček a dědečků se ptalo na pomočování u svých vnoučků. “Do věku pěti let se často považuje noční pomočování za normální. Ale již ve čtyřech letech lze na tomto problému po dohodě s dětským urologem nebo nefrologem pracovat. Nejčastější příčinou bývá pravě “tvrdý” spánek, nikoli urologické poruchy,” vysvětlil docent Zachoval.

Mezi projevy hyperaktivního močového měchýře patří i noční močení, které přeruší spánek. Podle našho odborníka tři močení během noci nejsou normální. ” Dosud není věecky stanoveno, zda je jedno noční močení normální. Vždy záleží na každém, jak tento problém vnímá a jestli nejsou přítomny jiné příznaky. Dvě a více močení za noc se již považují za abnormální,” vysvětlil pan primář jen mu z tázajících.

Docent Zachoval odpověděl i řadu dostazů na časté záněty a infekce močového měchýře, prostatu a další problémy spadající do jeho oboru. Všechny jeho rady nalezente v on-line rozhovoru na portálu Žena.cz.

 

Článek je převzatý z portálu Žena.cz.

Publikováno: 10. 11. 2013

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři