Muži po padesátce určitě k urologovi

image_pdfimage_print

Neléčená zvětšená prostata může způsobit vážné zdravotní problémy, včetně selhání ledvin

Mezi nejčastější zdravotní potíže mužů se řadí problémy spojené s tzv. nezhoubným zvětšováním prostaty, odborně benigní hyperplazie prostaty. Toto onemocnění postihuje téměř třetinu mužů ve věku mezi 50 a 70 lety. A přesto ho podceňují.

„Návštěvu urologa by měl zvážit každý muž po 50. roce věku, i přestože subjektivně nevnímá žádné potíže s močením,“ nabádá MUDr. Tomáš Hradec z Urologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vyšetření zvětšené prostaty má několik fází. Pacient absolvuje pohovor s urologem. Pokud má problémy s močením, vyplní specializovaný dotazník, který urologovi pomůže odhadnout míru potíží. Někdy si musí muž vést tzv. mikční deník, kam si 48 hodin zapisuje objem přijatých tekutin i objem vyloučené moči.

Následně urolog pacienta vyšetří – součástí je i pohmatové vyšetření prostaty přes konečník, vyšetření moči a ultrazvukové vyšetření ledvin, močového měchýře a prostaty. Většinou je součástí i odběr krve.

Potíže s močením

Zvětšování prostaty může být doprovázeno potížemi při močení, jako je slabý proud, obtížné vyprazdňování měchýře nebo časté nucení na močení. Důležitější ale je, že může způsobit i závažné komplikace.

Zhoršená průchodnost dolních močových cest, která je způsobena útlakem močové trubice prostatou, totiž může vést k neúplnému vyprazdňování močového měchýře. V měchýři zůstává zbytkový objem moči, tedy objem, který se z měchýře nevyprázdní. V tomto prostředí se množí bakterie, což může vést k rozvoji močové infekce.

Dále zde dochází k vysoké koncentraci minerálů obsažených v moči, a tím k tvorbě močových kamenů. „Tyto komplikace vyžadují opakovanou antibiotickou a někdy operační léčbu k odstranění často až několikacentimetrových kamenů,“ upozorňuje doktor Hradec.

Pokud dále dochází ke zvyšování objemu zbytkové moči, stoupá také tlak v močovém měchýři a může dojít k návratu moči zpět do močovodů a ledvin. Tím se do ledvin dostanou i bakterie, které mohou způsobit závažné až život ohrožující infekce ledvin. V důsledku narůstání tlaku v ledvinných pánvičkách při špatném odtoku moči může také dojít k poškození funkce ledvin a k jejich postupnému selhání. Důležité je, že tyto závažné komplikace se mohou projevit jen nevelkými potížemi s močením, kterým muž nevěnuje velkou pozornost.

Další možné komplikace

Neléčená zvětšená prostata může dále způsobit:

  •  zbytnění svaloviny močového měchýře, což může útlakem močovodu přispívat ke zhoršení odtoku moči z ledvin, a tím ohrozit jejich funkci
  • úplnou zástavu močení, čímž dojde k bolestivému přeplnění močového měchýře, který pacient nemůže vyprázdnit
  • samovolné úniky moči vznikající v důsledku chronického přeplnění močového měchýře.

„V nejhorším případě může zanedbaná hyperplazie prostaty zapříčinit závažnou infekci, život ohrožující sepsi a selhání ledvin v důsledku vysokého tlaku v močových cestách,“ doplňuje MUDr. Hradec.

Léky i operace

U pacientů s mírnými až středními potížemi při močení urologové většinou volí léčbu pomocí léků. Jedná se vždy o léčbu dlouhodobou, někdy i celoživotní.

V současnosti nejpoužívanějším typem léků jsou alfablokátory, jejichž účinek je založen na uvolnění napětí hladkého svalstva prostaty a hrdla močové trubice.

Pokud pacient trpí těžkými příznaky, které nereagují na léky, přistupují urologové k operační léčbě zvětšené prostaty. Nejčastějším způsobem léčby je odstranění části prostaty přes močovou trubici. V současné době je ve vhodných případech možné tento výkon provést i pomocí laseru.

„Existují i nové metody, které jsou zatím jen ve fázi ověřování a nejsou zatím běžně prováděny.

Patří sem například injekce některých látek do prostaty, jako je botulotoxin nebo alkoholový roztok,“ říká doktor Hradec a znovu nabádá muže po padesátce k návštěvě urologa.

V nejhorším případě může zanedbaná hyperplazie prostaty zapříčinit život ohrožující sepsi MUDr. Tomáš Hradec

Článek vyšel v rubrice Zdravotnictví deníku Právo, dne 23. června 2014.

Publikováno: 9. 7. 2014

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři