Kouření má na svědomí polovinu případů rakoviny močového měchýře

image_pdfimage_print

Kouření je zlozvyk, který způsobuje řadu onemocnění. V první řadě rakovinu plic. Méně se už ví, že může také za více než polovinu případů rakoviny močového měchýře.

Rakovina močového měchýře je bohužel docela častým onemocněním. Každý rok se v Česku objeví na 2000 nových případů. Třikrát častěji postihuje muže než ženy a je prokázáno, že přibližně 65 % případů tohoto onemocnění u mužů je vyvoláno právě cigaretovým kouřem. Když kuřák se svým zlozvykem skončí, riziko onemocnění klesne po čtyřech letech dokonce až o 40 %.

„Kouření může za přibližně třetinu všech případů tohoto onemocnění u žen a více než polovinu všech případů u mužů. Kuřáci mají také častěji agresivnější typy nádorů než nekuřáci, onemocnění má horší prognózu a vyšší riziko opakování. Riziko onemocnění stoupá s počtem vykouřených cigaret,“ vysvětlil MUDr. Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti.

Nejčastější příznak – krev v moči
Nejčastějším příznakem rakoviny močového měchýře je krev v moči. Pokud se objeví, měla by velmi rychle následovat návštěva lékaře. „Přítomnost krve v moči nemusí být doprovázena bolestí ani dalšími příznaky. Krví zbarvená moč by tak měla být jasným signálem k návštěvě urologa,“ říká MUDr. Jana Horáková z urologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Nezáleží přitom na množství krve, to může být různé. Onemocnění může být provázeno výjimečně i bolestí při močení nebo častým nutkáním na močení, příznaky tak mohou být podobné jako při zánětu močového měchýře nebo močové trubice. V pokročilých stadiích onemocnění může být nádor měchýře také hmatatelný v podbřišku.

Čas je důležitý
Jako při každém vážném onemocnění je i v léčbě rakoviny močového měchýře důležitá včasná diagnostika. Díky moderním metodám diagnostiky a léčby je většina případů onemocnění úspěšně vyléčena, zejména pokud se jedná o tzv. povrchový nádor, který neprorůstá do hlubších vrstev stěny močového měchýře. Tyto nádory lze obvykle vyléčit endoskopickou cestou, pacienti však musí být sledováni i po ukončení léčby, protože existuje riziko, že se onemocnění vrátí.

Článek je převzatý z portálu Novinky.cz, kde byl publikován 19. 9. 2014

Publikováno: 21. 9. 2014

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři