Onkologičtí pacienti a výživa

image_pdfimage_print

Strava pacienta s onkologickým onemocněním může výrazně ovlivnit průběh léčby, ale i vznik nádorů. Přibližně jedna třetina všech nádorových onemocnění má souvislost s tím, co jíme. V mnoha případech se může jednat o nadměrný příjem stravy, zejména tuků a masa a nedostatečný příjem zeleniny a ovoce…

U některých nádorových onemocnění je tedy pravděpodobně možné správnou výživou vzniku nádoru předejít nebo ho alespoň oddálit. Pokud už k rakovinnému bujení dojde, ani pak důležitost vhodné stravy neustupuje do pozadí.

„Výživa zlepšuje nejen kvalitu života nemocného, ale pomáhá mu dobře zvládnout náročnou onkologickou léčbu, a to jak chirurgickou a biologickou, tak léčbu zářením a chemoterapií. Dále pomáhá dodržet předepsané dávky a intervaly léčby, snižuje počet akutních hospitalizací i počet přidružených infekcí. Naopak podvýživa vše uvedené zhoršuje a tím ovlivňuje prognózu onemocnění,“ říká MUDr. Petra Holečková z Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce.

Rozhoduje individuální přístup

Zaměříme-li se na speciální dietu, vždy záleží na tom, v jaké fázi nemoci se pacient nachází a také na tom, zda podstupuje léčbu, popřípadě jakou. Jiná doporučení budou platit pro pacienty, kteří podstupují operaci, radioterapii či chemoterapii a jiná pro ty, kteří jsou léčeni hormonálně. Při chemoterapii a radioterapii hrozí ztráta hmotnosti, zatímco u hormonální léčby tomu může být naopak.

„Pro každého pacienta by měl být jídelníček tvořen individuálně. Člověk, který trpí nechutenstvím, by měl jíst cokoli, co mu chutná, důležité je, aby jedl v dostatečném množství. Pacient podstupující hormonální léčbu by se měl vyvarovat např. tučných jídel, nadbytku sladkých jídel a všemu, co může podporovat vznik obezity a následně metabolického syndromu,“ vysvětluje dále doktorka Holečková.

Obecně však platí, že dieta by měla být vyvážená, pestrá, s dostatkem bílkovin i ostatních živin (cukrů, tuků, minerálů, vitamínů i stopových prvků). V každém případě je nutné pamatovat na dostatečné množství tekutin a přiměřený pohyb.

Chuť a nechutenství

Pacienti s onkologickým onemocněním často trpí nechutenstvím. Běžné je u těch, kteří jsou léčeni chemoterapií či radioterapií. Při chemoterapii je také možné, že pacient nebude dobře rozlišovat chutě jídel a že se jeho chuťové preference změní. Oproti tomu hormonální léčbu nechutenství doprovází jen zřídka.

„Nechutenství však může být i příznakem pokročilého nádorového onemocnění, a to díky látkám, které jsou produkovány přímo nádorovými buňkami a které mohou ovlivňovat chuť k jídlu a způsobovat nechutenství,“ dodává MUDr. Holečková.

Vhodná strava jako prevence nádorových onemocnění

Ke vzniku nádorového bujení vedou přímo či nepřímo kancerogeny, které mohou být chemické, fyzikální, biologické či genetické. V průběhu života se s nimi setkáváme i v běžných situacích. Části z nich nejsme schopni se vyvarovat, uvádí se však, že zdravým životním stylem můžeme rizika snížit.

„Například karcinom prostaty je hormonálně závislý nádor a je známo, že jeho tvorbu může ovlivnit vysokoenergetická strava a vysoký přísun tuků – ty jsou obsaženy i v červeném mase,“ vysvětluje doktorka Holečková. K prevenci vzniku nádorových onemocněná dopomáhají látky, které působí antioxidačně. Ty se objevují v potravinách, jako je zelený čaj či rajčata. Pro prevenci se dále obecně doporučuje pestrá strava a dostatek pohybu.

Potraviny obsahující velké množství antioxidačních látek, které jsou prospěšné pro lidský organizmus:

  • Rajčata obsahují vzácný lykopen – látku, která tělo chrání před rakovinným bujením.
  • Zelený čaj podporuje imunitu.
  • Brokolice, kapusta, květák, zelí a kedlubny si i po krátké tepelné úpravě (max. 2–3 minuty) zachovávají vzácné antioxidanty sulforafany, které brzdí množení a růst rakovinných buněk.
  • Celer detoxikuje a obsahuje několik druhů protirakovinných látek.
  • Česnek díky vysokému obsahu flavonoidů (vitamín P) a cibule obsahující polyfenolické sloučeniny. Obě látky působí antioxidačně a mají kladný vliv na lidský organismus.
  • Bílý jogurt vedle antibakteriálních účinků disponuje i účinnými látkami pro prevenci rakoviny.
  • Čočka, fazole i hrách jsou plné proteinů, vitamínů a minerálů a obsahují vysoké množství vlákniny.

Kdo pacientovi s jídelníčkem poradí?

Vzhledem k tomu, že výživa může ovlivňovat průběh léčby, měl by být pacient informován o tom, co je vhodné jíst a jak upravit jídelníček v době léčby, kterou bude podstupovat. Kromě onkologa či speciality na danou oblast, např. urologa, může pacient navštívit lékaře specialisty v nutričních ambulancích nebo nutriční terapeuty.

„Přístup k pacientovi by měl být individuální – někteří pacienti svou výživu zvládnou sami, jiní by měli navštívit odborníka. Velmi záleží i na nežádoucích účincích léčby, které se v průběhu léčby vyskytnou a na jejich závažnosti. Důležité je, aby se pacient o svou výživu začal zajímat a starat včas a aby svá rozhodnutí konzultoval s lékařem,“ uzavírá MUDr. Petra Holečková.

Článek je převzatý z portálu zdravotnickyweb.cz

Publikováno: 8. 7. 2016

Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Královehradecký kraj Vysočina Jihočeský kraj Středočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj

Síť
urologické péče

Sponzoři

Platinový partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Stříbrný partner

Bronzoví partneři

Oficiální partneři